Είναι από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του έχοντας διαγράψει μια λαμπρή διαδρομή στο θεατρικό σανίδι με μεγάλες παραστάσεις και σημαντικές συνεργασίες δικαιώνοντας απόλυτα εκείνους που τον επέλεξαν, το 2001, ως τον νικητή του πρώτου Βραβείου Χορν. Παρότι έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια την απόλυτη καταξίωση για τις εξαιρετικές θεατρικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις του, φέτος βιώνει για πρώτη φορά την εμπειρία της καθολικής αναγνωρισιμότητας από το ευρύ κοινό μέσα από την συμμετοχή του στην δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Σασμός».Εκεί ενσαρκώνει έναν αστυνόμο που καταφέρνει, με την ευφυία του αλλά και τα αυθεντικά συναισθήματά του, να διατηρεί τις λεπτές ισορροπίες που είναι πολύ εύκολο να διαταραχθούν εξαιτίας της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του τόπου και των κατοίκων του. Στο θέατρο Πορεία, από την άλλη πλευρά, ερμηνεύει τον απαιτητικό ρόλο του Κολοκοτρώνη στην παράσταση «Ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου», που βασίζεται στην ομώνυμη τριλογία του Καραγάτση και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου.
Τί απ' όλα αυτά είναι ο Δημήτρης Ήμελλος; Είναι κομμάτια απ΄όλους τους ρόλους που έχει παίξει μέχρι σήμερα και που θα παίξει στο μέλλον όπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο protothema.gr.
Επιτέλους, ήρθε η στιγμή να παρουσιάσετε ενώπιον ζωντανού κοινού μια παράσταση την οποία έχετε ετοιμάσει από πέρσι στο Εθνικό Θέατρο αλλά η πανδημία δεν σάς επέτρεψε να τήν μοιραστείτε παρά μόνον μέσα από δύο διαδικτυακές προβολές. Ποια είναι τα συναισθήματά σας γι' αυτήν την επιστροφή στις κλειστές θεατρικές σκηνές;
Είμαι ευτυχής. Τα εύσημα βέβαια ανήκουν στον σκηνοθέτη της παράστασης, τον Δημήτρη Τάρλοου, ο οποίος πήρε τη γενναία απόφαση να ανεβάσει, μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου, μια τόσο σύνθετη και πολυπρόσωπη παράσταση, σε ένα ιδιωτικό θέατρο. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και άγνωστο σε πολύ κόσμο μυθιστόρημα που ανέβηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Ζωντανεύετε την τριλογία του Καραγάτση μέσα από την οποία παρουσιάζετε μια διαφορετική πτυχή της Επανάστασης του ΄21. Τί συμβολίζει ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Μίχαλος Ρούσης. Συναντάμε συχνά τέτοιους χαρακτήρες στις μέρες μας;
Το βασικό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Κοτζάμπασης του Καστρόπυργου, ένας άνθρωπος που αγαπά τη ζωή, τις χαρές και τις απολαύσεις της που έρχεται όμως αντιμέτωπος με το ξεβόλεμα. Από εκεί που ήταν απόλυτα προστατευμένος μέσα στον πύργο του καλείται να ξεβολευτεί, να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να παλέψει, να δειλιάσει, να προδώσει, να έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τον φόβο του θανάτου και να τον αντιμετωπίσει. Ο Μίχαλος Ρούσης έχει όλα τα ελαττώματα και τα προτερήματα κάθε ανθρώπου. Είναι τόσο δειλός όσο και γενναίος. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Το ποια από τις δύο θα επικρατήσει είναι θέμα συγκιριών. Νομίζω ότι το έχει αυτό ο Έλληνας. Μπορεί να φανεί απίστευτα δειλός, απίστευτα προδότης, απίστευτα διχαστικός σε συγκεκριμένες στιγμές να είναι απίστευτα γενναίος, αλτρουιστής και ομαδικός. Σίγουρα όμως τον κατέχει μια ατομική πορεία που είναι η συνάντηση με το φαινόμενο του φόβου του θανάτου.
Πώς γεννιούνται αλήθεια οι ήρωες και ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά τους;
Νομίζω πως έχουμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη εικόνα για την έννοια ήρωας. Τον έχουμε συναντήσει μόνον αντικρίζοντας την προτομή του. Δεν έχουμε δει ούτε τη ζωή του ούτε το πόσο μοιάζει με την δική μας. Συνήθως βλέπουμε το αποτέλεσμα της δράσης ή αυτό που έχουμε συμφωνήσει να χαρακτηρίσουμε ήρωα για να πάμε παρακάτω ή ακόμη και για να καλύψουμε την εθνική αλλά ατομική ανάγκη μας να έχουμε ήρωες. Από την άλλη πλευρά πρέπει να συμφωνήσουμε πως μαζί με τέτοιους χαρακτήρες δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε στο ίδιο σπίτι ούτε για μία εβδομάδα. Είναι σύνθετες προσωπικότητες και γοητευτικές μόνον όταν τους έχουμε κρεμασμένους στον τοίχο.
Ποιους θα χαρακτηρίζατε ως ήρωες της εποχής μας;
Όλοι έχουμε τη στιγμή του ηρωισμού μας. Από τις συνθήκες εξαρτάται πως αυτή θα εκφραστεί. Υπάρχει μια ανατολική φιλοσοφία η οποία λέει το εξής: «Δεν υπάρχουν άνθρωποι που είναι γεννημένοι γενναίοι ή ήρωες. Δώσε μου έναν οποιονδήποτε άνθρωπο να τον βάλω μέσα στον εχθρό και να μην μπορεί να φύγει από πουθενά και θα δεις για πότε γίνεται ήρωας...». Άρα όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες. Και η επανάσταση, εξάλλου, μια συνθήκη είναι που γεννάει ήρωες. Σήμερα για παράδειγμα πρότυπα προς μίμηση μπορεί να είναι τραγουδιστές, ηθοποιοί, παρουσιαστές. Τότε η συνθήκη ήταν «τί έκανες στη μάχη φίλε».
Η δική σας σχέση με τους ρόλους που σχετίζονται με ιστορικά πρόσωπα ποια είναι; Σάς κάνουν να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευθύνη;
Όταν ο Δημήτρης Τάρλοου μού πρότεινε να παίξω στην παράσταση το ρόλο του Κολοκοτρώνη τρόμαξα, κοντοστάθηκα. Γιατί πρόκειται για ένα πρόσωπο – σύμβολο, μια εμβληματική προσωπικότητα ταυτισμένη με το πιο γνήσιο κομμάτι της Ελληνικής; Επανάστασης. Ο Κολοκοτρώνης είναι ένα έμβλημα, όπως η σημαία. Και εκεί είναι που υπάρχει η δυσκολία. Γι΄' αυτό και τήν αναμέτρησή μου με αυτόν το ρόλο την θεωρώ μια εξαρχής χαμένη μάχη. 'Εχει όμως κι αυτό τη γοητεία του.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ
Αναστασία Κουκά, protothema.gr, 18.12.2021
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Περισσότερα για την παράσταση και αγορά εισιτηρίων: